Εθνική που είσαι;

Τι φταίω εγώ που δεν μπορείς τα αυτονόητα να δεις; Έτσι, λέει το γνωστό άσμα και μάλλον θα ταίριαζε στην Εθνική που χθες γνώρισε πικρή ήττα από τη Φινλανδία και μετρά τις δυνάμεις της για τα επόμενα παιχνίδια.

Οδεύει ολοταχώς προς αποκλεισμό, η διαφορά από την πρώτη Ιταλία έφθασε ούτε λίγο ούτε πολύ στους -11 και η Ελλάδα φαίνεται πως χαιρετά μια ακόμη μεγάλη διοργάνωση.  Αυτό βέβαια, εκτός συγκλονιστικού απροόπτου, ωστόσο, τα δεδομένα δεν αφήνουν και πολλές ελπίδες.

Από χθες οι δηλώσεις και τα πεπραγμένα του αγώνα βρίσκονται στην κορυφή της επικαιρότητας, όμως, τα προβλήματα δεν αλλάζουν. Η Εθνική χθες δεν έπαιξε ούτε στο ελάχιστο όσο προσδοκούσαν όλοι και παρά την αλλαγή προπονητή η ουσία της ομάδας δε φάνηκε να αλλάζει. Φυσικά, μια κατακραυγή του νεοφερμένου προπονητή στο πρώτο του παιχνίδι δεν θα λειτουργήσει ως βάλσαμο και ευθύνες θα πρέπει να επιρρηφθούν συλλογικά.

Η Φινλανδία έπαιξε περισσότερο μεστά, χωρίς, αυτό να σημαίνει ότι έκανε και το καλύτερο παιχνίδι της. Δημιούργησε, όμως, τις προϋποθέσεις για μια συνέχεια στην προκριματική φάση και σε αυτό βοήθησε το πέναλτι που έκρινε και το ματς.

Αντίθετα, η Εθνική δε φάνηκε πρόθυμη να παλέψει ούτε για το ελάχιστο δυνατό αποτέλεσμα. Οι ευκαιρίες και οι τελικές ήταν ελάχιστες σε ένα 90λεπτο και φαίνεται ότι και οι ίδιοι οι παίκτες ξέρουν πού πατούν και τι σημαίνει η ήττα για τη συνέχεια.

Το έχουμε πει πολλάκις πως η Εθνική μοιάζει αποπροσανατολισμένη τα τελευταία χρόνια με τρανταχτό παράδειγμα την ήττα από την Αρμενία στις αρχές του καλοκαιριού σε ένα παιχνίδι που θεωρούνταν βατό. Ίσως να υποτιμά τους αντιπάλους της κάθε φορά, ίσως να νιώθει ότι μπορεί να γυρίσει το ματς με λίγη τύχη, ίσως να επιβάλλεται νέο αίμα και πνοή για να υπάρξει ριζική ανανέωση. Το ρόστερ πάντα παίζει τον πλέον σημαντικό ρόλο για μια ομάδα πόσο μάλλον σε εθνικό επίπεδο.

Η αλλαγή νοοτροπίας είναι αυτό που δημιουργεί τα θεμέλια για να προχωρήσει και φαίνεται πως η Εθνική πρέπει να βάλει νωρίς τις σκέψεις της σε τάξη.

Ίσως απλά να είχε δίκιο σε αυτό που δήλωσε χθες ο Βασίλης Τοροσίδης τονίζοντας πως “η Ελλάδα είμαστε, ας δούμε την πραγματικότητα. μην εθελοτυφλούμε. Μια μικρή χώρα σε ένα μέτριο πρωτάθλημα, από το 2004 εως το 2014 έκανε πράγματα που ίσως και να ήταν υπερβολικά. Ας κοιτάξουμε την αλήθεια, μην εθελοτυφλούμε. Επειδή κατακτήσαμε ένα Euro, δεν είναι εύκολο”. 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Share article

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ