Δεν αρκούν τα λόγια μόνο στην κοινωνία αλλά και οι πράξεις!

Ιστορικές αλλαγές στην κοινωνία δεν γίνονται από τον καναπέ, αλλά, έμπρακτα μέσα από γήπεδα, είτε είναι μπάσκετ, είτε τένις είτε ποδόσφαιρο.

Το Black Lives Matter που σύντομα μετετράπη σε All Lives Matter δημιούργησε νέα δεδομένα, όμως, η ιστορική απόφαση των Μιλγουόκι Μπάκς να σπάσουν το κατέστημενο -κινδυνεύοντας και με τιμωρία στην αρχή- ήταν η κίνηση που ξεκίνησε ένα ντόμινο εξελίξεων και ευχή όλων να υπάρξει αποτέλεσμα.

Μπάσκετ και ποδόσφαιρο πάντα ήταν κομμάτια της κοινωνίας, ή καλύτερα, όλα τα αθλήματα αρχίζουν και τελειώνουν μέσα στην κοινωνική δομή, στις αρχές και στις αξίες, στις υποχρεώσεις και τα δικαιώματα που όλοι αθλητές και θεατές έχουν μέσα σε αυτή.

Ο θάνατος της Μπριόνα Τέιλορ στην αρχή του καλοκαιριού είχε ταράξει τις ισορροπίες. Η δολοφονία του Τζορτζ Φλούντ “ξύπνησε” συνειδήσεις και αντιδράσεις. Ο θάνατος του Τζέικομπ Μπλέικ τίναξε όλα τα δεδομένα στον αέρα.

Αθλητισμός δε σημαίνει αποκομμένος από την κοινωνία

Το ΝΒΑ είναι στενά συνδεδεμένο με την κοινωνία των ΗΠΑ κυρίως διότι εμπεριέχει στους κόλπους του πολλούς Αφροαμερικάνους μπασκετμπολίστες που συμμερίζονται όλη αυτή την έκρυθμη κατάσταση και μέχρι τώρα φώναζαν αλλά όχι δυνατά.

Η ιστορική κίνηση των Μιλγουόκι Μπακς του Γιάννη Αντετοκούμπο ήταν αυτό που χρειαζόταν όλη η Αμερική. Ένα μεγάλο σοκ που θα έδειχνε σε όλους πως το NBA δεν είναι αποκομμένο. Ο μαγικός κόσμος των θεαμάτων δεν είναι κάτι μακριά από την κοινωνία.

Και ναι μπορεί τα αθλήματα εν γένει να υπάρχουν για να βοηθούν τους θεατές παρακολουθώντας τα να ξεχνιούνται, όμως, σε τέτοιες τεταμμένες επιρόδους δεν αρκεί το μότο “κάνω τα στραβά μάτια”.

Όπως το ποδόσφαιρο είχε χαιρετήσει την πρωτοβουλία να γονατίσει ως ένδειξη τιμής έτσι και τώρα, οι διαβουλεύσεις που γίνονται στο κορυφαίο πρωτάθλημα μπάσκετ δεν είναι κενές.

Μαζί με το ΝΒΑ ξεκίνησε μια καραμπόλα που παρέσυρε όλα τα πρωταθλήματα, τένις, MLS και κολλεγιακά έμειναν όλα σε παύση για σήμερα λόγω της πρωτοβουλίας των Μπακς.

Ανεξάρτητα από το αν συμφωνεί κάποιος ή όχι με τέτοιες κινήσεις δεν μπορεί παρά να παρααδεχθεί πως η συνοχή της κοινωνίας έγκειται και στη συνεργασία όλων των φορέων.

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Share article

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ