Κανόνες του ποδοσφαίρου… που αγνοείς ότι υπάρχουν

Μπορεί να ξέρεις τον ορισμό του οφσάιντ άψογα, να παίζεις στα δάχτυλα τους περισσότερους βασικούς κανονισμούς, υπάρχουν όμως μικρές λεπτομέρειες που είμαστε σίγουροι ότι σου έχουν διαφύγει.

Να λοιπόν η ευκαιρία να τους θυμηθείτε και γιατί όχι, να κάνετε και λίγο… επίδειξη στους φίλους σας.

Αν η μπάλα καταλήξει επίπεδη στο τέρμα, το γκολ δεν μετράει

Πολύ σπάνιο, αλλά υπάρχει ως κανονισμός, Η μπάλα πρέπει να έχει συγκεκριμένη κίνηση και όχι απλά να πάει και να “καρφωθεί” στα δίχτυα. Αν γίνει αυτό, τότε τζάμπα χαίρεστε.

Η κίτρινη κάρτα για απρεπή πανηγυρισμό ισχύει ακόμη και αν το γκολ ακυρωθεί

Έχεις βάλει γκολ, πανηγυρίζεις σαν τρελός, σπας σημαιάκια, βγάζει φανέλες και το γκολ ακυρώνεται. Λυπάσαι από την μία, από την άλλη όμως σκέφτεσαι ότι γλίτωσες την κάρτα. Ούπς, δεν ισχύει αυτό, η κάρτα μετράει κανονικά, για αυτό… συγκρατήσου.

Μπορείς να αποβληθείς πριν καν γίνει η σέντρα

Αν σκοπεύεις να το παίξεις “τσαμπουκάς” προτού αρχίσει το παιχνίδι, γιατί θεωρείς ότι είσαι ασφαλής, ξανά σκέψου το. Μπορείς ωραιότατα να φας κόκκινη κάρτα ακόμα και από το… πούλμαν.

Ο αριθμός των ποδοσφαιριστών στην διαδικασία των πέναλτι πρέπει να είναι ίδιος και για τις δύο ομάδες

Μια ομάδα μπορεί να ξεκινήσει το παιχνίδι με επτά ποδοσφαιριστές αντί για έντεκα

Δύσκολο να το φανταστείς ή να συμβεί, αλλά θεωρητικά θα μπορούσε. Αν υπάρχουν τουλάχιστον επτά ποδοσφαιριστές σε μια ομάδα, το παιχνίδι ξεκινάει κανονικά.

Οι επιτιθέμενοι πρέπει να απέχουν τουλάχιστον ένα μέτρο από το αμυντικό τείχος

Κανόνας που μας συστήθηκε φέτος και έχει σκοπό να αποκαταστήσει την “ηθική” του αθλήματος, μιας και σκοπεύει να βάλει στοπ στις καθυστερήσεις επιθετικών και στις “ύπουλες” κομπίνες των προπονητών.

Δεν μπορείς να βάλεις αυτογκόλ από πλάγιο άουτ ή φάουλ

Έτσι και αλλιώς οι πιθανότητες να συμβεί κάτι τέτοιο είναι ελάχιστες έως μηδαμινές, Όμως, αν συμβεί και δεν υπάρξει παρέμβαση άλλου ποδοσφαιριστή, το γκολ δεν θα μετρήσει.

Στα πέναλτι ο τερματοφύλακας δεν πρέπει να ακουμπάει το δοκάρι ή το δίχτυ

Από φέτος κιόλας πρέπει να πατάει την γραμμή του τέρματος, ενώ θεωρητικά απαγορεύεται και η πολύ κίνηση. Όσο ο τερματοφύλακας ακουμπάει τα δοκάρια, ο διαιτητής δεν πρόκειται να σφυρίξει ποτέ.

Οι τερματοφύλακες μπορούν να κρατούν την μπάλα μόνο μέχρι 6 δευτερόλεπτα

Για να είμαστε δίκαιοι, αυτό μάλλον το θυμόσαστε. Αλλά αυτός ο κανόνας δεν τηρείται κατά γράμμα ούτε καν από τους διαιτητές, ακόμα και στο κορυφαίο επίπεδο.

Η ομάδα που κερδίζει το στρίψιμο διαλέγει είτε σέντρα είτε πλευρά που θα επιτεθεί

Μέχρι το 2019, οι νικητές στο στρίψιμο κέρδιζαν μονάχα την σέντρα του αγώνα. Πλέον έχουν την δυνατότητα να επιλέξουν ανάμεσα στην σέντρα και την εστία που θα επιτεθεί η ομάδα τους.

Τώρα “ξεσκονίσατε” γνώσεις που ίσως να μην θυμόσαστε καν πως είχατε.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Share article

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ