Βατικανό και ποδόσφαιρο… πάνε μαζί αιώνες τώρα!

Βατικανό και εναλλακτικό ποδόσφαιρο συμβαδίζουν!

Το Βατικανό είναι από τα πιο μικρά κρατίδια με περίπου 1000 κατοίκους. Και ποιος είπε ότι οι κληρικοί δεν έχουν δικαίωμα στον αθλητισμό;

Το ποδόσφαιρο είναι από αρχαιοτάτων χρόνων το πιο διαδεδομένο άθλημα στον κόσμο χωρίς να γνωρίζει κοινωνικές τάξεις και οικονομικά κριτήρια. Υπάρχουν και πρωταθλήματα που είναι μεν περίεργα αλλά όχι πρωτόγνωρα. Απλά και μόνο επειδή δεν έχουν την αντίστοιχη πρόωθηση δε σημαίνει ότι δεν είναι άξια ενδιαφέροντος. Και ας πρόκειται για κλειστή κοινωνία και το “Κύπελλο των Κληρικών”!

Το sportified.gr παρουσιάζει ένα από τα πιο ιδαίτερα πρωταθλήματα και κύπελλα που υπάρχουν στον κόσμο.

Αυτό που ξεχωρίζει το Βατικανό από άλλες περιοχές  πέρα από το ότι είναι το κέντρο της Καθολικής Εκκλησίας, είναι ο λάτρης του ποδοσφαίρου Πάπας Φραγκίσκος. Επομένως, δε γινόταν να μην συμμετέχει με ενεργό τρόπο στην διεξαγωγή των αγώνων του πρωταθλήματος του κρατιδίου το οποίο υπολογίζεται περίπου 500 ετών!

Και όμως, τόσο παλιά είναι η ύπαρξη του ποδοσφαίρου στο Βατικανό. Συγκεκριμένα, στις 5 Ιανουαρίου του 1521 -όπως καταγράφουν οι ιστορικές πηγές- οργανώθηκε ο πρώτος αγώνας υπό την επίβλεψη του Πάπα Λέοντα Ι’ στην Φλωρεντία. Μάλιστα, ήταν ο προάγγελος του σύγχρονου ποδοσφαίρου και του ράγκμπι της Ιταλίας.

Η πιο εξελιγμένη μορφή του αθλήματος ήρθε στο Βατικανό μετά το τέλος του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου οπότε και διοργανώθηκε το πρώτο τουρνουά το 1947. Τέσσερις ομάδες απάρτιζαν εκείνο το πρωτάθλημα και ο αγώνας διεξήχθη μεταξύ των εργαζομένων της Αγίας Έδρας. Ωστόσο, διεκόπη λόγω επεισοδίων από τους παίκτες και τους θεατές!

Επίσημα, η λίγκα στο Βατικανό ιδρύθηκε το 1972 με 7 συλλόγους.

Το πρωτάθλημα εκεί περιλαμβάνει σήμερα μόλις 8 ομάδες -οι οποίες συστήνονται από τους εργαζομένους της Αγίας Έδρας. Εντούτοις, δε διαφέρει σε τίποτα από τα υπόλοιπα πρωταθλήματα ανά τον κόσμο.

Συγκεκριμένα, και στο Βατικανό όπως και σε πολλές άλλες χώρες εκτός από το πρωτάθλημα υπάρχει και το Κύπελλο των Κληρικών. Οι δύο νικητές αγωνίζονται για το Σούπερ Καπ που ιδρύθηκε σα διοργάνωση το 2007.

Υπάρχει η Ομοσπονδία ποδοσφαίρου του κρατιδίου η οποία έχει υπό την αιγίδα της το πρωτάθλημα, το κύπελλο και τις εθνικές Ανδρών και Γυναικών. Μάλιστα, η γυναικεία εθνική ιδρύθηκε σχετικά πολύ πρόσφατα μετά από παρέμβαση του Πάπα Φραγκίσκου. Το πρώτο τους ντεμπούτο οι γυναίκες αθλήτριες το έκαναν τον Μάϊο του 2019 κόντρα στην Ρόμα όπου ηττήθηκαν με σκορ 10-0.

To Kύπελλο συμπεριλαμβάνει 16 ομάδες απαρτιζόμενες από κληρικούς και φοιτητές των εκκλησιαστικών κολεγίων της Ιταλίας στις οποίες μπορούν να συμεμτάσχουν παίκτες κάθε εθνικότητας.

Μπορεί να μην ακούγεται ή ακόμη και να είναι άγνωστο ως πρωτάθλημα, ωστόσο, το Βατικανό καμαρώνει και μάλιστα, προωθεί όσο περισσότερο μπορεί το δικό του “προϊόν”.

 

 

 

Το αθλητικό ρεπορτάζ είναι το μόνο που μπορεί να συμπεριλάβει όλα τα αλλά είδη δημοσιογραφίας.. Αυτή η έκφραση ήταν απλά η επιβεβαίωση ότι με αυτό και μόνο θα ασχοληθώ.. Τελείωσα το Παντειο, ακολούθησα στο Καποδιστριακό το Αθλητικό Δίκαιο και βρίσκομαι στο Sportified για να υπηρετήσω αυτό που πίστευα πάντα για τη δημοσιογραφία.. Απρόσκοπτη, χωρίς χρώμα και αφοσίωση.. Έτσι πρέπει να είναι, έτσι προχωράμε και στο sportified.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back To Top