EURO: Μια ιδέα που υλοποιήθηκε… 30χρόνια μετά!

Ακόμη ένα EURO έφτασε και κάνει σέντρα αύριο, με αρκετές εθνικές ομάδες να διεκδικούν το κάτι παραπάνω στη διοργάνωση.

Πολύ περιμένουν κάθε τέσσερα χρόνια να παρακολουθήσουν την κορυφαία ευρωπαϊκή διοργάνωση, μετά το Champions League, ωστόσο κάνεις δεν γνωρίζει πώς προήλθε το ευρωπαϊκό πρωτάθλημα.

Η αρχή δεν ήταν έτσι όπως τη γνωρίζουμε τώρα, το ευρωπαϊκό πρωτάθλημα εθνικών ομάδων μας συστήθηκε ως κύπελλο Εθνών Ευρώπης, όπου αποτελούσε το όνειρο ενός Γάλλου, που πήρε σάρκα και οστά μετά από 30 χρόνια.

Για να πάρει σάρκα και οστά αυτή η διοργάνωση πέρασε από πολλές… φορτούνες, καθώς οι εποχές ήταν διαφορετικές και το καινούριο δεν ήταν εύκολα αποδεκτό.

Πάμε να γυρίσουμε τον χρόνο πίσω, οταν ο Ανρί Ντελονέ είχε ένα μεγάλο όνειρο…

Ο Γάλλος ήταν ένα σημαντικό στέλεχος της τότε FIFA και UEFA, αλλά και μεγάλος εμπνευστής της διοργάνωσης. Ήταν 5 Φλεβάρη του 1927 όταν η ιδέα του Ντελονέ καταγραφόταν…

Μάλιστα να πούμε ότι η ιδέα άρχισε να πραγματοποιείται τριάντα χρόνια μετά το θάνατο του εμπνευστή της. Ο Γάλλος είχε εμπνευστεί τη διοργάνωση, λίγα χρόνια μετά τη δημιουργία του Copa America (1916) και η ιδέα του στηρίχθηκε από το τότε πρόεδρο της FIFA, Ζαν Ριμέ.

Μετά τον δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο και τη δημιουργία της UEFA το 1954, δόθηκε το πράσινο φως για τη δημιουργία της διοργάνωσης δύο χρόνια μετά.

Το κύπελλο Εθνών είχε δημιουργηθεί και επίσημα και έτσι στις 28 Σεπτεμβρίου του 1958, στη Μόσχα, πραγματοποιήθηκε η πρώτη αναμέτρηση, με την έναρξη της προκριματικής φάσης ανάμεσα στη Σοβιετική Ένωση και Ουγγαρία. Οι γηπεδούχοι είχαν κέρδισε με σκορ 3-1, προστασία σχεδόν 100.000 θεατές.

Οι απουσίες από την διοργάνωση ήταν μεγάλες και οι χήρες, καθώς διεξήχθη χωρίς τις Αγγλία, Δυτική Γερμανία, Ιταλία, Ολλανδία, Ουαλία, Σκωτία, Βόρεια Ιρλανδία και Σουηδία, ενώ στην πορεία και η Ισπανία αρνήθηκε να αγωνιστεί. Ο λόγος τότε ήταν η παρουσία του δικτάτορα Φρανθίθκο Φράνκο που προκάλεσε πολιτικές αναταραχές.

Η πρώτη διοργάνωση… EURO διεξήχθη με τέσσερις ομάδες που πήραν μέρος ήταν οι Σοβιετική Ένωση, Γιουγκοσλαβία, Τσεχοσλοβακία, αλλά και η Γαλλία, η οποία ήταν οικοδέσποινα. Η σέντρα έγινε στις 6 Ιουλίου του 1960 και ολοκληρώθηκε τέσσερις ημέρες αργότερα, Σοβιετική Ένωση να επικρατεί με 2-1 της Γιουγκοσλαβίας στην παράταση. Πρώτοι σκόρερ αναδείχθηκαν με πέντε γκολ ο Γάλλος, Ζιστ Φοντέν, αλλά και ο Τίτους Μπουμπέρνικ από την Τσεχοσλοβακία.

Το μοτίβο με τις τέσσερις ομάδες συνεχίστηκε μέχρι το 1976, ενώ το 1980 ήταν η χρονιά που η Ελλάδα έκανε την πρώτη της παρουσία. Μάλιστα το 1996 οι ομάδες αυξήθηκαν σε 16, ενώ φέτος προστέθηκαν ακόμη οκτώ φτάνοντας στο σύνολο 24.

Ποιος ήταν ο Ανρί Ντελονέ;

Πολλοί, ίσως να μην τον γνωρίζετε, ωστόσο αυτός ο άνθρωπος ήταν ο δημιουργός του σημερινού ευρωπαϊκού πρωταθλήματος.

Ήταν για χρόνια μέλος της FIFA και στο ΔΣ της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας, ενώ από το 1924 έως το 1928 διετέλεσε αναπληρωτής πρόεδρος της. Επιπλέον, από τις 15 Ιουνίου του 1954 και συγκεκριμένα από την πρώτη ημέρα ύπαρξης της UEFA και μέχρι τις 9 Νοεμβρίου του 1955, όταν και πέθανε, ήταν Γενικός Γραμματέας της.

Μάλιστα η πρώτη του επαφή με το ποδόσφαιρο δεν ήταν αυτή, καθώς ήταν ποδοσφαιριστής στην Etoile des Deux Lacs, η οποία τώρα δεν υφίσταται και στην οποία ήταν το αφεντικό για πολλά χρόνια.

Ανάμεσα από το γήπεδο και τις δημιουργίες, ο Ντελονέ, υπήρξε και διαιτητής, αλλά αποσύρθηκε πολύ γρήγορα. Αρχικά είχε καταπιεί μία σφυρίχτρα και του είχαν σπάσει δύο δόντια, αλλά η μπάλα που είχε δεχτεί στο πρόσωπο ήταν η αφορμή να εγκαταλείψει την διαιτησία.

Το τρόπαιο της διοργάνωσης

Μετά τον θάνατό του, ο γιος του Πιέρ Ντελονέ ανέλαβε να συνεχίσει το έργο του πατέρα του και να ξεκινήσει τη δημιουργία του πρώτου τροπαίου για τη διοργάνωση. Για πολλά χρόνια το τρόπαιο ευρωπαϊκού πρωταθλήματος ήταν ίδιο, ωστόσο στο Euro 2008 ανανεώθηκε και έγινε πιο μεγάλο, συγκεκριμένα 60 εκατοστά. Μάλιστα η πρώτη ομάδα που το σήκωσε, το νέο τρόπαιο, ήταν η Ισπανία

Με πληροφορίες και από το sportfm.gr

Η Αθλητική Δημοσιογραφία μπήκε στη ζωή μου, από μικρή ηλικία, όταν και έλεγα μικρός "Εγώ γεννήθηκα για Δημοσιογράφος". Φυσικά και οι πανελλήνιες είχαν άλλο όνειρο για μένα, γι' αυτό και με έστειλαν να διοικήσω επιχειρήσεις, αλλά δεν είχαμε τις ίδιες βλέψεις. Μια ιδιωτική σχολή βρέθηκε στο δρόμο μου και έτσι φτάσαμε στο σήμερα, όπου θα με βρείτε σε κάποια μέσα. Αυτό δεν μας αφορά και πολύ, αλλά θα τα λέμε από εδώ.

Start typing and press Enter to search